Wat is diabetes Gravidarum?

Wat is diabetes Gravidarum?

Tijdens de zwangerschap kan het gebeuren dat de hoeveelheid glucose (suiker) in het bloed te hoog wordt. Mocht het zijn dat bij de OGTT (orale glucose tolerantietest) de nuchtere waarde boven 6,1 mmol/l is en/of na twee uur boven 7,8 mmol/l, dan spreken we van zwangerschapsdiabetes (diabetes gravidarum).

Wat is brain sparing baby?

Door het verminderde aanvoer van bloed worden vooral de belangrijkste organen zoals de bijnieren, het hart en de hersenen wel van bloed voorzien. Dit heet brainsparing en is via echo-doppler te meten door de druk in de bloedvaten van de placenta/navelstreng te onderzoeken.

Is zwangerschapsdiabetes gevaarlijk voor de baby?

Zwangerschapsdiabetes kan (onbehandeld) wel aanleiding geven tot: Een te zware baby. Dit vergroot de kans op problemen bij de bevalling (zoals keizersnede, schouderontwrichting). Hypoglycemie bij uw baby kort na de bevalling.

Is zwangerschapsdiabetes schadelijk voor de baby?

Baby’s van moeders met zwangerschapsdiabetes zijn vaak te groot bij de geboorte, waardoor de bevalling moeilijker kan zijn. Na de geboorte kan de baby een te lage bloedsuiker krijgen, dit kan schadelijk zijn. Ook kan de baby geel worden, dit gaat meestal na een paar dagen vanzelf weer over.

Wat te doen bij groeiachterstand ongeboren baby?

Als de baby onvoldoende gegroeid is, moet je vaker naar de gynaecoloog voor controle. Hoe langer de baby in je buik kan blijven, hoe beter. De baby krijgt dan de tijd om verder te rijpen. Dit is belangrijk voor bijvoorbeeld de longen, hersenen, darmen en het afweersysteem.

Hoe merk je dat placenta niet goed werkt?

Vaak is de oorzaak dat de placenta niet goed genoeg werkt. De baby krijgt dan te weinig voedingsstoffen. Het buikje blijft vaak achter in de groei. Uiteindelijk kan de baby ook minder gaan bewegen.

Wat is een te hoog geboortegewicht?

Macrosomie is de medische term voor een te hoog geboortegewicht bij een baby. Hiervan is sprake als het geboortegewicht van je baby hoger is dan 4.500 gram. Soms kan het vermoeden van een te hoog geboortegewicht al worden vastgesteld tijdens de zwangerschap.

Wat kan een voorteken zijn voor het ontstaan van een schouderdystocie?

Er is sprake van schouderdystocie wanneer na de geboorte van het hoofd en het naar sacraal bewegen hiervan, additionele obstetrische handelingen nodig zijn om de schouders geboren te laten worden.

Wat is een uitwendige Spildraai?

Als het hoofdje geboren is draait het terug in de oorspronkelijke stand die het had voor de inwendige spildraai, we noemen dit de uitwendige spildraai. De verloskundige zal nu voelen of de navelstreng niet om de nek van de baby zit.